Vés al contingut

VxL per a col·lectius específics

Vídeo remot URL

El Voluntariat per la llengua, a més de fer parelles lingüístiques entre la població adulta en general, s’adapta fàcilment a tota mena d’àmbits amb fórmules específiques per a cadascun dels col·lectius. En aquest cas, les dinàmiques en concret s'estableixen en col·laboració amb entitats, associacions, empreses o organismes que mostren el seu interès per impulsar el VxL entre els seus treballadors, usuaris o associats.  

Empreses

El VxL a l'empresa facilita que totes les persones que tenen coneixements bàsics de català oral el puguin practicar amb companys de la feina o amb persones externes que parlen habitualment el català. Més de 400 parelles lingüístiques formades a empreses com ara T-Systems, Badalona Centre Internacional de Negocis (BCIN), Esclat de Montmeló o Mercadona de Reus i Cambrils, entre d'altres.

Les empreses interessades a implementar-lo es poden adreçar a vxl@cpnl.catempresa@cpnl.cat o al centre de normalització lingüística de referència en el seu territori (dades de contacte a Xarxa de centres, serveis i oficines | Xarxa territorial | Consorci per a la Normalització Lingüística - CPNL). 

Més informació sobre el VxL a les empreses

Sanitat

El VxL a la sanitat facilita que totes les persones que treballen en aquest sector puguin practicar el català oral amb companys del mateix àmbit. Més de 400 parelles lingüístiques formades a centres sanitaris com ara l’Hospital Sant Joan de Reus, el Centre Maria Gay de Girona, l’Hospital General de Vic o la Xarxa Tecla de Tarragona, entre d’altres.

Els centres sanitaris interessats a implementar-lo es poden adreçar a vxl@cpnl.cat o al centre de normalització lingüística de referència en el seu territori (dades de contacte a Xarxa de centres, serveis i oficines | Xarxa territorial | Consorci per a la Normalització Lingüística - CPNL). 

Des del 2023, el Consorci per a la Normalització Lingüística i el Departament de Salut impulsen el Voluntariat per la llengua en l'àmbit de la salut, amb la incorporació de formularis específics d'inscripció en el programa per als treballadors dels centres sanitaris. 

Més informació sobre el VxL en l'àmbit de la Salut

Justícia

El VxL a la justícia facilita la pràctica del català als interns als centres penitenciaris o als treballadors d’aquest àmbit. Més de 1.250 parelles lingüístiques formades a centres penitenciaris (com ara Brians o Lledoners), centres educatius de Justícia juvenil (com ara l’Alzina) o serveis territorials de Justícia de Tarragona o Girona, entre d’altres. Arran de la col·laboració amb la Comissió de Llengua del Consell dels Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya (CICAC) s'impulsa també la creació de parelles lingüístiques entre l’advocacia i els professionals de l’àmbit judicial (jutges, fiscals, notaris, registradors de la propietat, etc.).

Els centres penitenciaris, col·legis d'advocats o altres organismes de l'àmbit de la justícia interessats a implementar-lo es poden adreçar a vxl@cpnl.cat o al centre de normalització lingüística de referència en el seu territori (dades de contacte a Xarxa de centres, serveis i oficines | Xarxa territorial | Consorci per a la Normalització Lingüística - CPNL). 

Més informació sobre el VxL a la justícia i l'advocacia

Esport

El VxL a l'esport, amb el pla “Mou-te en català!”, fomenta l’ús de la llengua catalana entre els professionals i els esportistes a entitats i centres esportius. Més de 450 parelles lingüístiques formades a serveis o centres esportius com ara Fundació Claror, Zona esportiva Diagonal (Gavà), Club Futbol Reus Deportiu i Reus Deportiu, Centre Excursionista de Rubí o el Club Natació Terrassa, entre d’altres.

Els centres esportius, entitats o associacions d'aquest àmbit interessats a implementar-lo es poden adreçar a vxl@cpnl.cat o al centre de normalització lingüística de referència en el seu territori (dades de contacte a Xarxa de centres, serveis i oficines | Xarxa territorial | Consorci per a la Normalització Lingüística - CPNL). 

Més informació sobre "Mou-te en català!" (VxL a l'esport)

Diversitat religiosa

El VxL a la diversitat religiosa, amb la col·laboració d'entitats o associacions d'aquest àmbit, promou la incorporació al programa com a voluntaris o aprenents de persones de diferents confessions religioses. S'hi han fet més de parelles lingüístiques en col·laboració amb Atzavara-Arrels o els Germans Carmelites de Badalona, entre d’altres.

Les associacions o entitats religioses interessades a implementar-lo es poden adreçar a vxl@cpnl.cat o al centre de normalització lingüística de referència en el seu territori (dades de contacte a Xarxa de centres, serveis i oficines | Xarxa territorial | Consorci per a la Normalització Lingüística - CPNL). 

Més informació sobre el VxL a la diversitat religiosa

Educació i cultura

El VxL a l'educació i la cultura té la col·laboració d'Associacions de Famílies d'Alumnes (AFA), centres de formació d’adults, biblioteques i tot tipus d’associacions culturals per implementar-hi el programa. Més de 8.500 parelles lingüístiques formades en AFA d’arreu del país, universitats, colles castelleres o de geganters, centres excursionistes, casals, etc.    

Les associacions, entitats o organismes d'aquest àmbit interessats a implementar-lo es poden adreçar a vxl@cpnl.cat o al centre de normalització lingüística de referència en el seu territori (dades de contacte a Xarxa de centres, serveis i oficines | Xarxa territorial | Consorci per a la Normalització Lingüística - CPNL). 

Diversitat funcional

El VxL a la diversitat funcional, de la mà d’entitats que atenen persones amb discapacitat o malaltia mental, ha format ja més de 700 parelles lingüístiques a l'Associació Down Lleida, Xamba Salut Mental de Sabadell, la Fundació Rubricatus i Llars Hebre, FEMAREC o la Fundació Ramon Noguera, entre d’altres.

Les associacions, entitats o organismes d'aquest àmbit interessats a implementar-lo es poden adreçar a vxl@cpnl.cat o al centre de normalització lingüística de referència en el seu territori (dades de contacte a Xarxa de centres, serveis i oficines | Xarxa territorial | Consorci per a la Normalització Lingüística - CPNL).